'Bij VABIMPULS zie ik echte voorvechters voor hoge kwaliteit van het buitengebied'
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Nr 19 - mrt 2023 | Deze e-mail online bekijken
  

Wethouder Joep van de Ven: "Oirschot kiest voor faciliteren, niet voor extra regels’'


Met twee Natura2000-gebieden krijgt Oirschot direct te maken met maatregelen voor stikstofreductie. “Agrarisch ondernemers verkeren in onzekerheid”, aldus wethouder Joep van de Ven. “Daarom leggen we geen nieuwe regels op. Wat we wel doen: hulp bieden bij het verkennen van hun mogelijkheden.”
 
Het gaat dan om mogelijkheden in een heel pril stadium. In de fase waarin ondernemers nog niet precies weten welke richting ze op willen nu het ‘anders moet’. “Die hulp bestaat onder meer uit keukentafelgesprekken die we zelf met ze voeren en de inzet van ons gemeentelijk Ondersteuningsnetwerk. In het kielzog daarvan volgen dan regelmatig de eerste contacten tussen ondernemer en VABIMPULS”, vertelt Van de Ven. “Die hebben deskundigen en specialisten in huis die precies weten welke vragen ze moeten stellen aan iemand die zijn keuze nog niet heeft gemaakt.” LEES VERDER > 

"Bij VABIMPULS zie ik echte voorvechters voor hoge kwaliteit van het buitengebied"


Altijd had ze al het gevoel: “Mijn roeping moet nog komen!” Nu ze de oude veestal van haar ouders gaat herbestemmen tot bruisend wielercafé lijkt ze deze gevonden te hebben. Direct aan de Vlagheide in Meierijstad moet het ambitieuze plan van Geertje Gloudemans (43) verwezenlijkt worden. VABIMPULS speelde een belangrijke rol in het verbinden van alle betrokken partijen.
 
De veestal die nog prominent op het perceel van Vlagheide 8a in de voormalige gemeente Schijndel staat, is overwoekerd met klimop. Logisch, want al in 1992 stopte pa Gloudemans met zijn gemengde bedrijf van melkvee, varkens en jong vee. “Ons pap was een boer in hart en nieren”, vertelt Gloudemans met liefde. “Hij was en is één met de dieren en de natuur. Maar destijds veranderde door alle regelgeving het ‘boer zijn’. Om door te gaan zou hij fors moeten opschalen Ook alle administratie zag hij niet zitten. ‘Als ik doorga op mijn manier, boer ik mezelf misschien kapot’, zei hij mij en mijn broers. Opvolging door één van ons hebben we grondig overwogen, maar in goed overleg hebben we besloten hier niet voor te gaan. Zij werken nu in de landinrichting en het varkensvoer.”
Gloudemans zelf ging Technische Bedrijfskunde studeren aan de Technische Universiteit in Eindhoven. Ze werkte 22 jaar bij Vanderlande in Veghel, een bedrijf dat logistieke transport- en sorteer systemen maakt. Recentelijk zei ze haar mooie carrière vol reizen en zekerheden vaarwel om ondernemer te worden. Het plan? ‘Village Départ’ creëren: een wielercafé met outdoorcentrum, compleet met horeca, vergaderruimtes en overnachtingsmogelijkheden.
LEES VERDER >

Actuele activiteiten en ontwikkelingen

Analyses bevestigen slechte staat Brabantse natuur
De natuur in Brabantse Natura 2000-gebieden verslechtert. Dat laten natuurdoelanalyses zien. De provincie besloot daarom de aanvragen voor vergunningverlening met stikstofeffecten op Natura 2000-gebieden tijdelijk stil te leggen. Klik hier voor het volledige bericht.
 
Innovatiecongres Landbouw en Voedsel
De provincie Noord-Brabant organiseerde op 9 februari 2023 een congres over de innovatie van ons landbouw- en voedselsysteem. Daar werd ook het jubileumboek ‘Omdenkers en Doorzetters’ gelanceerd, over de innovatiekracht van Brabantse ondernemers. Lees hier het congresverslag (pdf). Bekijk hier het jubileumboek. 
 
Kompas rond gezond bodem- en watersysteem
BrabantAdvies introduceert in het tweede kwartaal van 2023 een digitaal kompas rond een gezond bodem- en watersysteem. Het bevat inzichten in wat zo’n gezond systeem betekent voor het opvangen van de klimaatverandering en voor wonen, werken en het bedrijven van landbouw. Klik hier voor meer informatie.
 
GOB puzzelt met honorering subsidieaanvragen
Het Groen Ontwikkelfonds Brabant (GOB) puzzelt met het toekennen van subsidies aan de ontwikkeling van nieuwe natuur. De nieuwe subsidieregeling voor NNB-realisatie in Brabant blijkt namelijk zeer beperkt opengesteld. Lees hier meer over mogelijke oplossingen die het GOB verkent.
 
Terugkijken: webinar ‘Agrarisch Erfgoed’
Op woensdag 15 februari 2023 vond het webinar ‘Agrarisch Erfgoed, smaakmaker van het landelijk gebied’ plaats. U kunt het webinar hier terugkijken.

Gezocht: boerderij met drie ha. grond
Biologische Tuinderij De Wenteling zoekt een boerderij (erf plus woonruimte) met circa 3 hectare grond. Aankoop heeft de voorkeur, pachten behoort tot de mogelijkheden. Meer informatie: Robert Strikkers, tel.: 013-51 10 652, e-mail: welkombij@tuinderijdewenteling.nl.
  
Gezocht: agrarische bedrijfslocatie (Oirschot)
Biologisch vollegrondsgroentebedrijf Heerlijke Oogst zoekt een agrarische bedrijfslocatie in een straal van 15 kilometer rond Oirschot. De locatie moet per vrachtauto goed bereikbaar zijn. Meer informatie: Joost van den Oetelaar, tel.: 06-15 40 48 89, e-mail: info@heerlijkeoogst.nl.

VABIMPULS pakt op een nieuwe manier leegstandsproblemen
in Brabant aan met een voucherregeling voor eigenaren van
VAB's en een kennisplatform over VAB's.


Contact:   T 073-3030286   E vabimpuls@brabantadvies.com

Indien u geen informatie meer wenst te ontvangen via deze nieuwsbrief, dan kunt u zich hier afmelden.